Στις 24 Ιουνίου του 1859, στον Ιταλοαυστριακό πόλεμο, βρέθηκε στο πεδίο της μάχης του Σολφερίνο, ο Ελβετός συγγραφέας, ανθρωπιστής Ερρίκος Ντυνάν. Τις φρικαλεότητες που αντίκρισε στη μάχη αυτή περιέγραψε στο βιβλίο του “Αναμνήσεις εκ Σολφερίνο’’ που προκάλεσε τέτοια εντύπωση που συγκλήθηκε διεθνής διάσκεψη με θέμα την περίθαλψη των τραυματιών πολέμου. Το 1864 υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση της Γενεύης και ιδρύθηκε το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού, η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο. Σήμερα περιλαμβάνει τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, τη Διεθνή Ομοσπονδία Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου και τις Εθνικές Οργανώσεις Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου σε 192 χώρες.
Ο πρωταρχικός σκοπός και το όραμα του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, ήταν η φροντίδα και η συμπαράσταση των τραυματιών πολέμων, χωρίς απολύτως καμία διάκριση. Συγκεκριμένα ο Ερυθρός Σταυρός, εφαρμόζοντας τις θεμελιώδεις αρχές του που είναι ο Ανθρωπισμός, η Αμεροληψία, η Ουδετερότητα, η Ανεξαρτησία, η Εθελοντική Υπηρεσία, η Ενότητα και ο Διεθνής Χαρακτήρας, βοηθά μεταξύ άλλων στην πρόληψη και ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων σε όλο τον κόσμο, σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, χωρίς διάκριση γένους, φύλου, ηλικίας, κοινωνικής θέσης, θρησκείας ή πολιτικής τοποθέτησης.
Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός (Κ.Ε.Σ.) είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση της Κύπρου, μέλος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταύρου και Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία έχει αντικειμενικό σκοπό την πρόληψη και ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου καθώς και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων σε όλο τον κόσμο, σε καιρό ειρήνης ή πολέμου.
Ο Ερυθρός Σταυρός στην Κύπρο άρχισε να λειτουργεί το 1950 ως Κλάδος του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού. Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, συστάθηκε ως νομικό πρόσωπο με βάση το Νόμο 39 του 1967 με την επωνυμία Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός. Από το 2013 αποτελεί το 188ο μέλος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου.
Η δράση του στηρίζεται στις 7 Θεμελιώδεις Αρχές του Διεθνούς Κινήματος: Ανθρωπισμός, Αμεροληψία, Ουδετερότητα, Ανεξαρτησία, Εθελοντική Υπηρεσία, Ενότητα και Παγκοσμιότητα.
Απαρτίζεται από το Συμβούλιο, την Εκτελεστική Επιτροπή, 7 Κλάδους, 1 Τοπική Μονάδα και Τμήμα Νέων το οποίο δραστηριοποιείται σε όλες τις επαρχίες.
Η σημαντικότερη μόνιμη δράση του είναι η λειτουργία του Θεραπευτικού Κέντρου Παιδιών «Στέλλα Σουλιώτη» στη Λεμεσό. Στο Κέντρο περιθάλπονται παιδιά από βρεφικής ηλικίας μέχρι 22 ετών με σοβαρές σωματικές αναπηρίες και άλλα αναπτυξιακά και κινητικά προβλήματα. Προσφέρει υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, εργασιοθεραπείας, υδροθεραπείας, ιπποθεραπείας, μουσικοθεραπείας και ψυχολογίας.
Ο Κ.Ε.Σ., δραστηριοποιείται στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως τρόφιμα, ρουχισμό, πρόγευμα σε μαθητές κ.α. Επίσης παραχωρεί τροχοκαθίσματα και ειδικά βοηθήματα κίνησης, βοηθά στην κάλυψη όλων των αναγκών των εγκλωβισμένων, προσφέρει μαθήματα Πρώτων Βοηθειών, είναι ενεργός στην αντιμετώπιση κρίσεων στη χώρα, προσφέρει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, αναζήτησης και αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών, καλύπτει όλες τις πρώτες ανάγκες μεταναστών, οργανώνει κατασκηνώσεις και συνέδρια για νεολαία και άλλα εκπαιδευτικά σεμινάρια και εκστρατείες για διάφορα κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα κ.α.
Ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου, αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια και συμβάλλει οικονομικά στην αντιμετώπιση συγκρούσεων, φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, σε όλα τα μέρη του κόσμου. Μέχρι τώρα ανέλαβε μεγάλα έργα όπως την ανέγερση νοσοκομείου στη Σρι Λάνκα το 2008 και βοήθεια στην ανέγερση δεύτερου νοσοκομείου στην Badulla για τα θύματα του τσουνάμι το 2010, την ανέγερση ενός Τηλεφωνικού Κέντρου Πρόληψης Εκτάκτων Αναγκών στην Αϊτή το 2011 και την ανέγερση Κοινοτικού Κέντρου Υγείας στο Δήμο Ωλένης της πυρόπληκτης περιοχής της Πελοποννήσου το 2012. Επίσης, έχει διεξάγει έρανο για τους πυρόπληκτους στο Μάτι της Ελλάδας το 2018 και πρόθεσή του είναι να αναλάβει την ανέγερση έργου για εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής.
Με βαθιά ανθρωπιστικά ιδανικά και με αίσθημα ευθύνης, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός ήταν και είναι παρών στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Κύπρου αλλά και διεθνώς, και συνεχίζει να επιτελεί το σύνθετο ανθρωπιστικό έργο πάντα με στόχο τον άνθρωπο και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.